Teslaši veoma uspešni u debatovanju i besedništvu

U  POČETKU  BEŠE  REČ

Učenici ETŠ „Nikola Tesla“ ovog oktobra su još jednom pokazali svoju svestranost u interesovanjima i sposobnost u ispoljavanju svojih talenata. Projekat „EUglas“, čiji je nosilac organizacija Protecta, bio je otvoren poziv svim niškim srednjoškolcima da se oprobaju u dvema veštinama: debatovanju i besedništvu. „Teslaši“ su bili jednako uspešni u obema! Motivacija je donela rezultate: u debatovanju su nezvanično proglašeni najboljom ekipom, a u besedništvu su, od predviđenih pet, osvojili dva pobednička mesta (drugo i peto)!

Bravo, „Teslaši“ !

Iako su pred sobom imali krajnje ozbiljne teme (1.Evropska unija, 2. Srbija u Evropskoj uniji, 3. Mladi u Evropskoj uniji ), to ih nije sprečilo ni obeshrabrilo da se upuste u odgovorno prikupljanje, iznošenje i obrazlaganje argumenata kojima su zdušno branili svoje stavove i razmišljanja. Iako je za većinu učesnika debata bila tek površno iskustvo iz učionice (sa časova Građanskog vaspitanja i Srpskog jezika), a besedništvo potpuna nepoznanica, ta ih je činjenica samo dodatno osnažila u želji da usavrše svoje komunikacijske veštine.

Ako je veliki Tesla mogao da u jednoj ruci drži munje, a u drugoj gusle; ako je, recitujući Getea i Njegoša, u svom umu kristalisao vrhunske tehnološke izume, zašto se i mi, njegovi naslednici i potomci, ne bismo, učeći o diodama, poluprovodnicima, mikročipovima i procesorima, jednako uspešno ogledali i u razotkrivanju lepote i snage reči?! Naravno, bez namere da njome nekog ubijemo, pa makar bila i prejaka!

Da li je ovo bila misao koja je nadahnula naše takmičare?

S obzirom na pokazano umeće i postignute rezultate, čini se da jeste!

Bravo, „Teslaši“ !