Ekipno prvo mesto na Državnom takmičenju iz programiranja

Zajednica elektrotehničkih škola Srbije u saradnji sa Visokom školom elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u Beogradu, ove godine je po prvi put organizovala  takmičenje iz Programiranja za učenike srednjih elektrotehničkih i tehničkih škola Srbije. Učenici su se takmičili podeljeni u dve kategorije

Prvu kategoriju su činili učenici koji se nalaze u svojoj prvoj godini izučavanja programiranja, dok su drugu činili učenici koji programiranje izučavaju duže od jedne školske godine.  Imajući u vidu aktuelne planove i programe, kao i činjenicu da se obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija nalazi tek u svojoj drugoj godini realizacije, pravo učešća u prvoj kategoriji imali su učenici prvog razreda smera elektrotehničar informacionih tehnologija, drugog razreda smera elektrotehničar računara i trećeg razreda smera elektrotehničar elektronike. U drugoj kategoriji pravo učešća imali su učenici  drugog razreda smera elektrotehničar informacionih tehnologija, kao i trećeg i četvrtog razreda smera elektrotehničar računara.

timII mesto

Kvalifikacije su održane 15. marta sa početkom u 10 časova u laboratorijama prijavljenih škola. Učestvovalo je 27 škola, a među njima i ETŠ "Nikola Tesla" iz Niša. U prvoj kategoriji se takmičilo ukupno 137 kandidata, od kojih su se 22 najuspešnija plasirala u nastavak takmičenja. Među njima su i sva četvorica kandidata iz ETŠ "Nikola Tesla" iz Niša: Nikola Jevtović, Perica Milošević, Mladen Nikolić i Stefan Stojiljković. Radi se o učenicima prvog razreda smera elektrotehničar informacionih tehnologija, a za takmičenje ih je pripremao nastavnik Nikola Lilić.

 

U drugoj kategoriji od ukupno 94 kandidata, među 32 najbolje plasirana koliko ih je osvojilo pravo učešća na završnom nivou, našla su se i trojica učenika ETŠ "Nikola Tesla" iz Niša: Miloš Petković (učenik četvrtog razreda smera elektrotehničar računara), Stefan Petković i Milan Tončić (učenici drugog razreda smera elektrotehničar informacionih tehnologija). Učenike druge kategorije je za takmičenje pripremala Milena Krstić.

Završno takmičenje na državnom nivou održano je 13. aprila 2014. godine u prostorijama Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija. Pojedinačno, najbolji plasman u prvoj kategoriji ostvario je Mladen Nikolić sa 100 poena (od maksimalnih 150) i osvojenim 4. mestom. Sledeći na listi prve kategorije je Stefan Stojiljković na 11. mestu i sa osvojenih 50 poena.

U drugoj kategoriji najbolje plasiran je Milan Tončić na 2. mestu sa 140 poena (od maksimalnih 150) , koliko je imao i prvoplasirani takmičar. Kako su takmičari bili izjednačeni, broj poena iz kvalifikacija je odredio konačan plasman. U sličnoj situaciji se našao i učenik Stefan Petković koji je sa osvojenih 100 poena (koliko je imao i trećeplasirani takmičar) takmičenje završio na 4. mestu. Miloš Petković je osvojio 50 poena i 10. mesto.

Zavidni pojedinačni rezultati učenika doprineli su da u ukupnom ekipnom plasmanu tim ETŠ "NikolaTesla" iz Niša ostvari ubedljivo najveći broj poena i ekipno prvo mesto.