E bezbednost - eSafety Label Bronze

 

U čast obeležavanja Dana bezbednosti interneta - Safer Internet Day (SID) 2018, koji se održava 6. februara, pridružili smo se akciji promovisanja događaja na temu "Kreiranje, povezivanje i deljenje poštovanja: bolji internet počinje sa vama". Kao potvrda kvaliteta našeg rada i u znak zahvalnosti za učešće u događaju, dodeljena nam je bronzana oznaka za e-bezbednost. Predstoje aktivnosti u podnošenju Akcionog plana aktivnosti vezanih za eSafety, a time i mogućnost dobijanja srebrne, ili zlatne oznake kvaliteta.

 

Digitalna bezbednost - http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-lat/projekti/digitalna-bezbednost

Dok IKT i digitalni mediji pružaju ogroman potencijal za decu i tinejdžere da istražuju, povezuju i stvaraju, učenicima je potrebno dodatno uputstvo kako se ponašati bezbedno i odgovorno u online svetu. Treba da znaju strategije za pronalaženje ravnoteže između mogućnosti i rizika, za upravljanje njihovim onlajn informacijama i očuvanje sigurnosti, za zaštitu sopstvene privatnosti i poštovanje drugih i sl.

Elektronska bezbednost je deo nastavnog plana i programa, bez obzira da li je zakonska obaveza. Svaka škola treba da ima za cilj sveobuhvatniji pristup, koji istražuje mnoge veze između e-bezbednosti i svih vrsta sadržaja za učenje. S obzirom na to da je e-bezbednost međusobna odgovornost, svi nastavnici treba da su upoznati sa pitanjima kao što su privatnost i sigurnost, digitalni otisak i reputacija, kibernetsko zlostavljanje, informaciona pismenost i tako dalje.

Ovo su samo neki pogledi na to kako učenici doživljavaju onlajn svet. Postoje i drugi načini za uključivanje učenika u vršnjačko mentorstvo i za poboljšanje interakcije. Organizatori događaja daju resurse koji osnažuju mlade ljude, njihove nastavnike i njihove porodice kako bi najbolje iskoristili online tehnologiju.