Безбедносна култура у свету младих

> Безбедносна култура у свету младих
ПодршкаОрганизације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), коју заступа Мисија у Србији
ФинансираЕвропска унија у оквиру ЕРАСМУС+ програма
ПериодСептембар 2020. – март 2021. године

Циљ пројекта је стварање услова за побољшање безбедности средњошколаца, директно укључивање средњошколаца на принципима солидарности и волонтерског рада у решавању проблема вршњачког насиља.

У пројекту је учествовало десет средњих школа из целе Србије. Школе су делегирале по четири ученика и четири наставника који су прошли обуку како би подигли своје професионалне компетенције, знања и вештине у примени концепта безбедносне културе у превентивне сврхе.

Обука за ученике на пројекту „Безбедносна култура младих“ је почела 10.11.2020. године. Из наше школе обуку су прошла четири ученика: Дина Панајотовић, Бојан Анастасов, Алекса Златковић и Анастасија Стојановић.

Обука за наставнике је завршена 22.12.2020 године. Наставници који су прошли обуку су: Александра Лазић – наставник социологије, Милица Стојковић – наставник историје, Јелена Божиловић -– наставник филозофије и Марија Ђорђевић –  наставник психологије.

Ученици који су прошли обуку (вршњачки едукатори) држали су четири онлине радионице преко Зоом платформе фебруара месеца. На радионицама је учествовало 14 ученика наше школе од другог до  разреда

Едукативне радионице бавиле су се темама: манифестације насиља, психичко насиље, физичко насиље, сексуално насиље, економска сигурност, физичка сигурност, психолошка сигурност, здравствена сигурност, места на којима се насиље најчешће догађа и превенција на тим местима, пријављивање насиља, надлежност институција.