Тесла Инфо Куп

Школско, регионално и републичко такмичење
> Тесла Инфо Куп
ОрганизаториМинистарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Електротехничка школа “Никола Тесла”
НивоШколско, регионално и републичко такмичење ученика основних школа из информационих технологија

Ово такмичење први пут је одржано 2011. године као ревијално, да би од 2012. године стекло републички ранг.

У 2014. години такмичење се организује у оквиру пројекта “Информоационо комуникационе технологије у служби такмичења ученика основних школа из области рачунарства и информатике” суфинансираног од стране Министраства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Циљ такмичења је популаризација модерних информатичких и комуникационих технологија.

Такмичење се организује на три нивоа:

  1. Школско такмичење – КВАЛИФИКАЦИЈЕ – одржава се у самим школама, у кабинетима за рачунарство и информатику.
  2. Регионално такмичење – ПОЛУФИНАЛЕ – одржава се просторијама школе-организатора регионалне смотре за 100 најуспешнијих ученика (50 тимова) са школских такмичења датог региона. Регионалне смотре се организују у Нишу, Новом Сад, Краујевцу и Београду.
  3. Републичко такмичење – ФИНАЛЕ – одржава се у Нишу, у просторијама ЕТШ “Никола Тесла” за 80 најуспешнијих ученика из претходне етапе (40 тимова, по 10 из сваког региона).

Учесници такмичења

Сви ученици 7. и 8. разреда основних школа имају право да учествују у школском такмичењу. У првој фази такмичења (школски ниво) циљ је да се што већи број ученика укључи у такмичење.

Садржај такмичења

Сва питања и задаци на такмичењу су из области информатике и рачунарства за ученике основних школа – стандардне вештине за коришћење рачунара и Интернета. Нема задатака из програмирања. Препоручена литературе:  сви признати уџбеници за предмете информатика и рачунарство, као и техничко и информатичко образовање у основним школама.

На Моодле систему такмичења постављен је курс за вежбање у оквиру кога постоји форум преко кога се могу постављати питања и покретати дискусије на тему било каквих нејасноћа везаних за такмичење, као  и тест за вежбање који се формира случајним одабиром питања из базе од неколико стотина расположивих питања.  (http://tik.etstesla.ni.ac.rs/vezbaonica/course/view.php?id=2)

Целокупна база питања је подељена по категоријама:

  1. Хардвер
  2. Рачунарске мреже и интернет
  3. Софтвер (општи појмови, оперативни систем)
  4. Апликативни софтвер (Word, PowerPoint…)

Систем такмичења

На нивоу школског такмичења ученици из својих кабинета,  путем даљинског тестирања решавају задатке. За сваког такмичара  је неопходно обезбедити ПЦ са Интернет везом. Такмичење у квалификацијама је појединачно, а најуспешнији такмичари из школе формирају школске тимове  (од по два ученика) за регионално такмичење. По завршетку целог циклуса школских такмичења у региону и добијања коначних резултата, школе ће бити обавештене о броју екипа (тимова) које могу пријавити за полуфинале (окружно такмичење). Обрада резултата такмичења и рангирање врше се на рачунарском серверу ЕТШ “Никола Тесла” Ниш. Сви подаци са квалификација биће објављени на званичном сајту такмичења тик.етстесла.ни.ац.рс, као и на сајту ЕТШ “Никола Тесла” Ниш: www.етстесла.ни.ац.рс.

Регионално такмичење има тимски карактер. Сваки тим има 2 члана: један члан тима учествује у Интернет Тесту а други члан учествује у ТиК квизу. Такмичари који чине тим морају да буду из исте школе. Остварени пласман у сваком од два дела такмичења се бодује појединачно (сваки члан тима може остварити од 0 до 50 бодова). Бодови оба члана се затим сабирају и екипе се рангирају на основу укупног броја бодова.

Републичко такмичење представља финале Тесла Инфо Купа и одржава се у просторијама ЕТШ Никола Тесла у Нишу. У њему учествују најуспешније екипе са регионалних такмичења.

Сви наставници информатике биће детаљније обавештени о систему такмичења као и о начину бодовања кроз правилник такмичења.

Интернет Тест

Ово је непосредно тестирање ученика на компјутерима по принципу: један учесник – један компјутер. Постоји база од више стотина питања. Сваки учесник такмичења добиће случајним избором свој сет питања и имаће на располагању 45 минута да пружи одговоре. Сва питања су формирана на основу школског градива за ученике ВИ, ВИИ и ВИИИ разреда. Скоро сви одговори се налазе у званичним акредитованим уџбеницима.

Пробно тестирање може се обавити на сајту хттп://тик.етстесла.ни.ац.рс. Пробном тесту се може приступити произвољан број пута.

ТиК квиз

Ово је класично квиз такмичење са јавним питањима и одговорима. Специфичност је што у квизу учествује 50 ученика који са својих мобилних телефона или таблет уређаја шаљу одговоре. Квиз је осмишљен тако да је пружање одговора крајње једноставно.